Drie redenen waarom er wel eens een beurscrash aan zou kunnen komen

beurscrashOndanks het feit dat velen het zagen aankomen, eiste de beurscrash van maart 2020 een enorme tol van de wereldeconomie. De meeste G20-landen zagen een economische neergang van 30 procent als gevolg van de wereldwijde sluiting en wijdverbreide paniek als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis. Hoewel de aandelenmarkt de afgelopen maanden langzaam aan het stijgen is, vrezen velen dat we de laatste impact ervan op Wall Street niet hebben gezien.

Hoewel het mogelijk is dat de situatie blijft verbeteren, is het ook niet onwaarschijnlijk dat we binnenkort weer een crash zullen krijgen. Er komt wellicht nog een schok, want miljoenen mensen en bedrijven lopen achter op verplichtingen als hypotheken en bedrijfsleningen. Hier zijn 3 hoofdredenen waarom dit zou kunnen gebeuren.

Een derde ziektegolf

Ongeacht waar u staat, het gebrek aan voldoende vaccin of een te trage uitrol van de huidige vaccins betekent dat er op zijn minst een kans is dat landen worden getroffen door een derde golf van ziekten. Gezondheidsfunctionarissen en organisaties over de hele wereld waarschuwen voor een aanstaande “derde golf”, d.w.z. een herhaalde toename van het aantal nieuwe gevallen van infectie. Schattingen over wanneer dit kan gebeuren, variëren van de maart tot de vroege lente. Aangezien veel landen beperkingen beginnen op te heffen en bedrijven en openbare ruimtes opnieuw openen, kan dit eerder dan later gebeuren.

beurzen crashenStimuluspakketten zijn tijdelijk

In de Nederland, België, de VS en veel andere landen hebben regeringen stimuleringspakketten voor bedrijven en aanvullende werkloosheidsuitkeringen voor individuen verstrekt. Deze geldinjectie is mogelijk gedeeltelijk verantwoordelijk voor het lichte herstel van de aandelenmarkt dat we de afgelopen maanden hebben gezien. Dit was echter een tijdelijke opsteker: zodra dit geld op is, zullen bedrijven en particulieren opnieuw moeite hebben om hypotheken en huur te betalen en zullen ze hun uitgaven beperken, wat mogelijk leidt tot een nieuwe snelle daling van de voorraden.

Ondanks hulp van de overheid worstelen veel kleine bedrijven om het hoofd boven water te houden – en vele anderen zijn al gedwongen om personeel in te krimpen of volledig te sluiten. Een aanhoudende daling van de activiteit van kleine bedrijven zal ervoor zorgen dat de werkloosheid hoog blijft, wat een negatieve invloed heeft op de economie.

De werkloosheid zal langer aanhouden dan de crisis zelf

Zelfs als de dreiging helemaal voorbij is, kunnen we realistisch gezien niet verwachten dat alles weer zal gaan zoals het was vóór deze treffer. Zelfs in een optimistisch scenario zal het maanden duren voordat bedrijven weer op volle kracht zijn – en voordat nieuwe bedrijven de plaats innemen van bedrijven die het niet hebben overleefd. De werkloosheid ligt op een recordhoogte in de VS en veel andere landen, en dit zal de economie onder druk blijven zetten.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat invloeden die vaak over het hoofd worden gezien, zoals paniek en angst, een economische neergang net zo effectief kunnen voeden als andere factoren. Omdat de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid nog steeds een grotendeels onbekende entiteit is voor zowel zorgverleners als het publiek, is het moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen over wat dan ook, inclusief investeringen. Onzekerheid leidt tot grillige beslissingen en passiviteit, die respectievelijk economische schade en stagnatie kunnen veroorzaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.