Wat is een Put optie?

Op het moment dat je begint met het handelen in aandelen op de beurs, dan zijn er allerlei verschillende manieren waarop jij je geld kunt beleggen. Je kunt kiezen voor een Call of put optie. Alvorens je hier voor kiest, is het belangrijk dat je weet wat dit exact inhoud. Om je te laten begrijpen wat het zijn, is het goed eerst dieper in te gaan op hoe opties daadwerkelijk werken, daarnaast wat een put optie is en hoe je dit kunt toepassen binnen jouw wijzen van handelen op de aandelenbeurs. Dus ben jij al langere tijd actief op de aandelenbeurs en wil jij handelen in opties, dan leggen we je in dit artikel exact uit hoe het werkt.

Hoe werken opties

Om helder te hebben wat een put optie is en met name opties in het algemeen, is het handig dit uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. We kunnen namelijk een heel technisch verhaal gaan uitschrijven, maar dan zijn we bang dat je halverwege afhaakt! Dat zouden we ontzettend zonde vinden, want handelen in opties kan namelijk ontzettend lucratief zijn, als je maar weet wat je doet. In dit voorbeeld wil jij graag aandelen kopen van Apple. Je sluit vervolgens een optie (contract) af met iemand die deze aandelen van Apple aanbiedt. In deze optie, ook wel contract genoemd spreken jullie af dat jij 100 aandelen Apple mag kopen tegen een prijs van 100$ per stuk.

Dit contract, of terwijl deze ‘Optie’ is vervolgens twee weken geldig. Tijdens deze periode van twee weken heb jij rustig de tijd om de ontwikkelingen rondom dit aandeel Apple in de gaten te houden. Je kunt aan de hand van deze ontwikkeling bepalen of jij deze aandelen uiteindelijk wilt kopen voor 100$ per stuk. Je bent immers niet verplicht om de aandelen te kopen, wanneer je er voor kiest dit niet te doen, dan zullen ze vervallen en kan de aanbieder deze 100 aandelen Apple verkopen aan iemand anders.

put optie

Wat is een put optie

Nu je weet hoe opties werken, gaan we je uitleggen hoe een put optie werkt. In de basis lijkt een put optie erg veel op een call optie. Toch is er een wezenlijk verschil tussen deze twee vormen van opties. Het is dus wel van essentieel belang dat jij goed voor ogen hebt wat het verschil is tussen deze twee opties. Het zou zonde zijn, dat wanneer jij een contract afsluit, je de verkeerde keuze maakt. Bij een put optie is het zo, dat de eigenaar van het recht heeft om een hoeveelheid van een bepaalde activa te verkopen. In principe staat bij een put optie te allen tijde de verkoopprijs vast, eveneens als de hoeveelheid aandelen en de datum waarop het contract vervalt.

Hoe verdien je geld met een put optie?

Wanneer verdien je nu geld met een put optie? Dit is het geval, wanneer de prijs die je hebt afgesproken van het aandeel hoger is, dan de koers op het moment dat je deze optie wilt uitoefenen. Wanneer je dus een put optie hebt op het aandeel Apple en je contract prijs staat op 100$ per aandeel en de koers is op het moment van uitoefenen 70$, dan betekend dit dat jij 30$ winst hebt gemaakt. Uiteraard zijn er nog wat additionele kosten die van de winst af gaan, dit noemen we de premie. De premie is sterk afhankelijk van de vraag en het aanbod. Wanneer er een hoge vraag is en een laag aanbod, dan zal deze vanzelfsprekend een stuk lager zijn.

Waarom handelen in opties?

Het handelen in opties kan erg lucratief zijn, in de basis zet je bij het aanschaffen van een put optie in op een daling van de prijs. Dit kun je doen wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat de kwartaalcijfers van een groot bedrijf tegenvallen. Daarnaast is het ook een goede manier om je risico te beperken. Wanneer je bijvoorbeeld inzet op de daling van een aandeel, maar dit weet je niet helemaal zeker, dan is een put optie een relatief veilige keuze. Je hebt namelijk een periode van ongeveer twee weken de tijd om te bepalen of jij je optie uitoefent. In deze periode kan er nog van alles met de prijs gebeuren. Blijkt dat de prijs niet daalt, dan kun jij ervoor kiezen je opties niet uit te oefenen. Het enige wat je dan kwijt bent, dat is de premie.

Zijn put opties iets voor mij?

Nu je antwoord hebt op je vraag ‘wat is een put optie’ kun je voor jezelf bepalen of het iets voor je is. Wanneer je net begint op de aandelenbeurs, dan is het aan te raden te starten met kleine bedragen. Het beleggen in aandelen en opties brengt immers toch een risico met zich mee. Je kunt je inleg of een deel hiervan verliezen. Wanneer je begint met Opties, dan is het van belang dat je exact weet wat je doet. De wereld van aandelen is geen speeltuin, dus zorg dat je beschikt over de juiste kennis, want alleen dan is het ook voor jou mogelijk om geld te verdienen met het afsluiten van put opties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.