Waarom kunt u beter geen beleggingsfondsen nemen bij uw grootbank?

grootbankenEen grootbank heeft vaak een uitgebreid kantorennet, vele tienduizenden klanten en een zeer groot aantal werknemers. Daarbij heeft een grootbank doorgaans een breed scala aan financiële producten te bieden. Denk hierbij aan betaalrekeningen, spaarmogelijkheden, verzekeringen, hypotheekverstrekkingen, financieringen en beleggingsmogelijkheden. De mensen kunnen vandaag de dag niet meer zonder een grootbank, ze regelen er eenvoudig vele dingen die nodig zijn voor een goed en veilig leven. Echter als het om beleggingsmogelijkheden gaat, is het verstandig om juist geen gebruik te maken van de grootbank. Er zijn vele andere mogelijkheden die veiliger, goedkoper en beter kunnen uitpakken.

Waarom niet kiezen voor de beleggingsmogelijkheden bij een grootbank?

Beleggen levert altijd een onzekere uitkomst op. Niemand weet ooit met zekerheid te zeggen hoeveel rendement er in de toekomst behaalt kan worden. Ook verstandige beleggers nemen risico. Toch wilt u als belegger natuurlijk een optimale uitkomst bereiken. Wilt u het beleggen uitbesteden en u kiest daarvoor een grootbank uit, dan wordt uw geld belegd in beleggingsfondsen. Deze fondsen bestaan meestal uit uiteenlopende bedrijven. Niet alle bedrijven waarin u gaat beleggen zullen bij uw levensstijl en visie passen. Denk aan bedrijven die bijvoorbeeld investeren in kernwapens, fossiele brandstoffen en dergelijke. Daarbij bent u door het kiezen voor een grootbank afhankelijk van een enorm bedrijf dat voor u en vele andere, keuzes maakt. De bankbediende gaat voor u inkopen en verkopen maar moet dit doen volgens de regels van de onderneming. Door de strenge regels die deze bankbediende heeft opgelegd gekregen, kan hij nooit altijd de juiste keuze maken. Hij zal moeten kopen en verkopen wat van hogerhand wordt opgedragen. Veel bankbediende weten daarom zelf weinig tot niets van de beurs en het beleggen af en doen enkel en alleen wat ze wordt gezegd te doen. Heeft u wel een professionele belegger getroffen bij uw grootbank? Dan is de kans dat hij zijn mening verkondigd klein uit angst om de verkeerde keuzes te maken voor het bedrijf in het algemeen.

eurobiljetten

Beleggingsfondsen bij de grootbank zijn gemaakt om de banken rijk te maken?

Soms lijkt het daar wel op. Als u de instapkosten bijvoorbeeld vergelijkt met de instapkosten bij kleinere beleggingsbedrijven dan ziet u een enorm verschil. De grootbanken hanteren vele hogere instapkosten. Dan hebben we het nog niet gehad over de beheerkosten. Want omdat u uw beleggingen uitbesteed en daar zelf geen omkijken naar heeft, moet u hiervoor betalen. Ook als de bankbediende besluit een beleggingsfonds of een onderdeel daarvan te verkopen, kost dit u geld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de boete die u dient te betalen wanneer u besluit eerder te stoppen met het beleggen bij de grootbank. De procenten die voor al dit soort diensten berekend worden lopen sterk uiteen. Besluit u toch bij een grootbank uw beleggingen onder te brengen, vergelijkt u deze partijen dan goed op al deze fronten.

Zeker niet alle beleggingsfondsen zijn slecht

Ondanks de grootbanken veel geld in rekening brengen voor hun diensten, zijn absoluut niet alle beleggingsfondsen slecht. Als u besluit te gaan beleggen in een fonds, kijk dan eerst wie het fonds beheert, dit staat namelijk nooit in de “reclamefolders” van de grootbanken. Kijk vervolgens hoe lang deze partij het fonds al beheert en vraagt u zichzelf af of deze de beheerder blijft de aankomende vijf jaar. Kijk uiteraard ook naar het trackrecord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.