Drie tips als je wilt beginnen met beleggen in wijn

Er is al jaren een internationale ontwikkeling gaande in de wijnwereld, waarbij steeds meer particulieren ervoor kiezen om in wijn te gaan beleggen. In wijn beleggen is namelijk, als je dit goed doordacht aanvliegt, behoorlijk rendabel. Maar belangrijk is wel dat je een aantal basisprincipes hanteert om echt rendement te kunnen behalen op jouw belegging in wijn(en). In dit artikel geven we je drie belangrijke tips om op een slimme manier in wijn te beleggen. Lees snel verder hoe je jouw belegging in rode of witte wijnen slim kunt aanpakken en hoe je rendement kunt behalen!

beleggen in wijn1. Kies voor een goede kwaliteitswijn

De belangrijkste tip die we je kunnen geen als je in wijn wilt gaan beleggen, is om alleen flessen wijn in te slaan die van goede kwaliteit zijn. Slechte wijnen leveren namelijk geen rendement op. Daarnaast is een probleem van minder goede wijn dat je deze niet goed kunt bewaren. Kies daarom voor het aankopen van wijnflessen uit een goede jaargang en wijn die door een betrouwbare wijnproducent of door een bekend wijnhuis is gemaakt, ofwel een erkende wijnhandelaar.

Meestal zul je bij een belegging in wijn uitkomen op een rode wijnsoort. Witte wijnen zijn niet geschikt om lang te bewaren. Hetzelfde geldt ook voor champagne(s) en mousserende wijnen. Al met al geldt dat 95 procent van alle wijnen niet geschikt is voor beleggingen. Je komt dus vrijwel altijd, althans als je rendement wilt behalen, bij een rode wijnsoort uit als belegger!

2. Denk aan de wet van vraag en aanbod

Flessen wijn die het meest in waarde stijgen, zijn vaak speciale wijnsoorten uit jaargangen die schaars zijn. Hoe minder kwaliteitswijn uit een goed jaar er geproduceerd zijn, hoe hoger het rendement zal zijn dat je uiteindelijk gaat behalen. Wees dus kritisch bij het bepalen van je favoriete wijnbeleggingen. Doe goed vooronderzoek en probeer, als het even kan, te kiezen voor een zeldzame, unieke wijn uit een goed jaar!

Heb je eenmaal zo’n unieke wijnvariant te pakken? Dan is het slim om direct wat meer flessen in te slaan. Zo profiteer je nog meer van de verwachte prijsstijging van jouw wijn(en).

wijn goed bewaren

3. Bewaar de belegde wijn op de juiste manier

Cruciaal bij het beleggen in wijn is dat de wijnflessen die je inslaat als belegger op de juiste manier bewaard worden. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je de flessen horizontaal moet neerleggen. Ze mogen niet rechtop staan. Zo voorkom je dat de wijnflessen gaan lekken en ook de indroging van de kurk kun je zo voorkomen! Zorg er verder voor dat de wijnkelder of opbergplek die je gebruikt donker is en koel. Leg verder geen sterk ruikende specerijen of kruiden in de buurt van je wijnflessen.

Er is nog nooit een wijnhandelaar rijk geworden van flessen wijn die naar knoflook ruiken of smaken. Belangrijk is verder dat de locatie waar je wijnflessen komen te liggen, trillingsvrij is. Trillingen zorgen voor smaakverlies. Ten slotte: let op de luchtvochtigheid in je wijnkelder. Deze moet voldoende hoog zijn, want anders drogen de kurken uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.