Beleggen in metalen & edelstenen: wat zijn je opties?

Beleggen wordt alsmaar populairder. Als beginnende belegger kan het erg lastig zijn om te bepalen waarin je moet investeren. De mogelijkheden zijn enorm. Zo kan je investeren in aandelen of obligaties, cryptomunten, valuta, olie en gas of je belegt geld in metalen en edelstenen. Die laatste twee investeringen verdienen wat ons betreft wat meer aandacht. Want het zijn soorten beleggingen die mooie rendementen kunnen opleveren, maar ondanks dat nog relatief ondergewaardeerd worden.

Maar als je wilt beleggen in metalen & edelstenen, wat zijn dan je opties? Wij hebben voor jou handige informatie verzameld om je een eindje op weg te helpen. Daarmee kan je als beginnende belegger in edelmetalen en edelstenen zeker vooruit.

goud barsBeleggen in edelmetalen

Een edelmetaal is een zeldzaam metaal die voorkomt in de bodem. Ze zijn zo zeldzaam omdat ze lastiger te vinden zijn. Deze edelmetalen hebben daarom een hogere waarde dan gewone metalen. Naast dat je deze metalen fysiek kan aanschaffen als investeringsobject, kun je hierin ook beleggen.

Wat edele metalen kenmerkt is dat ze niet reactief zijn zoals onedele metalen of minder reactief. Een ander kenmerk is dat ze doorgaans buigbaar zijn (denk aan goud en zilver) en van nature een glans hebben.

Beleggen in edelmetalen – welke soorten edelmetalen?

Je hebt best veel mogelijkheden als het aankomt op beleggen in edelmetalen. Bedenk van te voren goed waarin je wilt investeren en lees je in over het edelmetaal in kwestie waarin je belegt. Bekende metalen die mooie rendementen kunnen opleveren zijn zilver, goud, platina en palladium. Denk niet dat je hier op de korte termijn rijk mee zult worden. Beleggen in edelmetaal is ver vooruit denken. Je kunt op diverse manieren beleggen.

Op verschillende manieren investeren in kostbare metalen

  • Voorraden: Je kan beleggen in voorraden kostbare edelmetalen. Je investeert dan geld in bedrijven die deze metalen produceren.
  • Edelmetaal: Koop zeldzame en dus kostbare edelmetalen zelf in. Denk aan goudstaven, gouden munten, enz.
  • ETF: Met ETF’s ga je op activa speculeren door er in te investeren.

investeren in goud en zilver

Edelstenen

Beleggen in edelstenen is een mooie manier om je geld weg te zetten voor een langere periode in de hoop er winst uit te halen. Edelstenen zoals smaragd, saffier, diamant en robijn zijn zeldzame, kostbare edelstenen die vaak in sieraden worden verwerkt.

Ook worden deze stenen als investering aangekocht. Dit laatste noemt men ook wel een ‘alternatieve belegging’ omdat je het investeringsobject zelf beheerd.

Edelstenen kopen als belegging: handige tips

Ben je van plan om zelf als belegging edelstenen aan te schaffen? Koop je deze puur als belegging, dan is het aan te bevelen om geslepen stenen aan te schaffen. Nu is het aanlokkelijk om ruwe stenen, bijvoorbeeld diamanten, te kopen omdat de prijzen hiervan lager zijn. Maar het is moeilijk om de kwaliteit van ruwe, ongeslepen diamanten te bepalen. Tijdens het slijpen verliezen de stenen ook gewicht. Dat laatste is geen onbelangrijk gegeven.

Let op: tegenwoordig zijn heel wat edelstenen populair in de esoterische wereld. Stenen als Amethist of Bergkristal zijn echter decoratief, en geen investering. Hiervoor is er te weinig intrinsieke waarde, en een te groot aanbod.

Certificaat

Koop geen edelstenen zonder geldig certificaat. Dit certificaat dient bij edelstenen door een laboratorium zoals IGI, HRD of GIA uitgegeven zijn. Dit zijn betrouwbare laboratoria. Met een certificaat ben je zeker van de waarde van de edelstenen op het moment van aanschaf. De waarde wordt onder andere bepaald door de slijpkwaliteit, kleur, helderheid en natuurlijk het karaatgewicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.