Goud: is investeren in goud een goede verzekering tegen een beurscrash?

De goudprijs beweegt niet mee in dezelfde richting als andere beleggingsproducten. Daarbij is het een feit dat goud in tegenstelling tot aandelenkoersen de neiging heeft om in een hoger tempo te stijgen qua waarde dan te dalen. Als de aandelenkoersen dalen reageert de goudprijs daar positief en scherp op. Dit komt omdat beleggers op het moment van onzekerheid op zoek zijn naar een veilige haven. Goud is zo’n veilige haven. Er wordt vrijwel vierentwintig uur per dag gehandeld in goud. Daardoor is de goudprijs continu in beweging. U kunt dus op ieder moment van de dag besluiten goud aan te kopen of te verkopen tegen de meest actuele koers.

goud barsEen vermogensverzekering in de vorm van goud

De voornaamste reden voor veel beleggers om te investeren in goud is dan ook om het vermogen te verzekeren. In veel opzichten zijn beleggingsportefeuilles waarin goud is opgenomen beter bestand tegen perioden van een zwakke aandelenmarkt. Het investeren in goud zorgt voor een betere balans. Een balans tussen het risico en het rendement van uw portefeuille. Als de aandelenmarkten, obligaties en het vastgoed in waarde dalen, dan compenseert een investering in goud dit verlies absoluut.

Zie goud als een verzekering voor beleggingen net als de woonverzekering voor uw woning geldt

Een algemeen advies bij het investeren in goud is om een beperkt deel van uw vermogen te gebruiken. Denk hierbij aan ongeveer 10% bijvoorbeeld. De belegging in goud zorgt ervoor dat uw beleggingsportefeuille goed in balans is. Het is als het ware een verzekering op je beleggingen. Ziet u uw goudinvestering daadwerkelijk als verzekering en ga niet handelen met dit stukje investering. De verzekering van uw woning zegt u ook niet op wanneer uw huis niet is afgebrand. U blijft verzekert om eventuele problemen in de toekomst te kunnen behappen. Precies dit kunt u met het investeren in goud bereiken.

Goud is de enige asset zonder tegenpartijrisico

Goud onderscheid zich naast alle andere voordelen het sterkste op het gebied van onafhankelijkheid. Goud is niet afhankelijk van de prestaties van een tegenpartij. Er is geen tegenpartijrisico, geen bedrijf dat een goede of slechte omzet kan draaien, zoals dat bij aandelen en obligaties wel het geval is. Deze zijn onderhevig aan inflatie en de koopkracht hiervan kan zodoende verminderen. Een onderneming kan ook failliet gaan. Een bank kan omvallen en bij een valutacrisis kan zelfs de hele valuta waardeloos worden. Bij goud is dit allemaal absoluut niet van toepassing. Goud is en blijft in welke situatie dan ook een veilige haven, een product waar u op kunt bouwen.

Een duidelijke opsomming van de positieve aspecten van goud als vermogensverzekering

  •       Voor goud is er een wereldwijde afzet: voor zowel beleggers, als de industrie en de juwelenmarkt is goud aantrekkelijk. Rondom kerst en oud en nieuw, in het trouwseizoen of het Chinese nieuwjaar is vooral in China en India een zeer grote vraag naar goud. Heb je ooit al een trouwring gezien zonder goud? Heb je ooit al een Rolex gezien waar geen goud in nodig was? We love gold!
  •       Goud heeft geen correlatie: De goudprijs beweegt niet mee met andere beleggingsproducten, hierdoor verminderd uw investering in goud de impact van sterke dalingen in andere assets.
  •       De goudprijs heeft geen valutarisico: De goudprijs is wereldwijd in iedere valuta vastgesteld en verhandelbaar.
  •       Goud heeft volatiliteit: De goudprijs heeft de neiging om sneller te stijgen in prijs dan te dalen.
  •       Goud is zeer liquide: fysiek goud is één van de meest verhandelde assets ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.