Welke aandelen daalden het hardst in 2022

Wanneer je belegt in 2022, komen de ‘rode’ dagen je vast bekend voor. Sinds het einde van 2021 zijn er enorm veel aandelen gezakt in prijs. Er zijn ook enkele sectoren die het sindsdien goed gedaan hebben. Een voorbeeld hiervan is de olie- en gassector. Dit komt mede doordat de prijzen zijn gestegen. De prijzen zijn gestegen door de oorlog in Oekraïne.

De aandelen die het meest gezakt zijn, zitten vooral in de technologiesector. Zo zakt het aandeel Asana afgelopen jaar met bijna 80%. Wil je precies weten welke aandelen het meest gezakt zijn? Lees dan dit blogbericht!

Asana

Asana is een softwarebedrijf dat zich focust op online organisatie. Met Asana kun je makkelijk taken verdelen. Asana wordt gezien als een werkbeheer platform. Op dit platform kun je taken toevoegen, medewerkers toevoegen en taken verdelen.

asana logoEen deadline zitten aan elke opdracht en reageren op elkaars opdrachten, het is allemaal mogelijk. Het bedrijf is opgericht in 2008 door Dustin Moskovitz en Justin Rosenstein.

Op dit moment staat het kantoor van Asana is San Francisco.  Op dit moment werken er ongeveer 1.750 medewerkers. De koers is sinds vorig jaar drastisch gedaald. Op dit moment betaal je voor één aandeel 17.88 dollar.

Op het hoogtepunt was dit 145.79 dollar per aandeel. Dit jaar is het aandeel met 75% gedaald. Ondanks de forse daling, zien de cijfers er niet slecht uit. Het bedrijf maakt nog steeds verlies, maar de omzet stijgt hard.  Zo was de omzet in april 2022, 120% hoger, dan dezelfde maand een jaar eerder.

Veel investeerders weten niet of het bedrijf ooit winst gaat maken. Er is heel weinig vertrouwen bij beleggers. Niet gek dus, dat de koers met bijna 80 procent gedaald is. De aankomende jaren worden erg belangrijk voor dit bedrijf.

Als het bedrijf meer omzet gaat maken en meer winst gaat maken, kan de koers nog omhooggaan. Op dit moment willen veel mensen hun aandelen verkopen, terwijl er maar weinig interesse is om de aandelen te kopen.

Met goede kwartaalcijfers kan de beurs omhoogschieten, met slechte cijfers kan dit aandeel nog verder dalen.

Als je wil investeren in Asana, doe dan altijd je eigen onderzoek. Uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes.

Just Eat Takeaway

Just Eat TakeawayJust Eat Takeaway kennen Nederlanders vooral van ‘thuisbezorgd.nl’. Dit is niet het enige platform dat dit bedrijf. Over de hele wereld heeft het bedrijf verschillende platforms waarop je eten kunt bestellen. Het bedrijf is opgericht in 2000 door Jitse Groen.

Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 20.000 medewerkers. De totale omzet bedroeg in 2021 ongeveer 4.5 miljard euro. Ondanks dat de omzet steeg, werd het verlies groter. Op dit moment betaal je voor één aandeel 14.87 euro. De koers stond ooit op 109.65 euro. In de afgelopen 6 maanden is de koers met 70% gedaald. Beleggers maken zich grote zorgen, hierdoor ontstaat er veel verkoopdruk.

De koers is mede gezakt doordat er verschillende (nieuwe) partijen de markt betreden. Just Eat Takeaway krijgt steeds meer concurrentie. Vorige jaar naam dit bedrijf de bezorgdienst Grubhub over. Op dit moment zijn ze aan het kijken of ze dit bedrijf kunnen verkopen. De bezorgdienst is voor te veel geld aangekocht, hier waren de aandeelhouders toen al sceptisch over.

De cijfers van Grubhub vielen beleggers tegen. De overname werd door veel mensen als ‘gedurfd’ gezien.

Meta

Meta logoHet aandeel ‘Meta’ daalde de afgelopen 6 maanden met méér dan 50%. De naamsverandering heeft weinig goeds gedaan voor het bedrijf. De netto-inkomsten en de netto-winstmarge zijn beide lager dan een jaar eerder. De netto-inkomsten daalde met 21.4%, de netto winstmarge daalde met 26.29 procent.  Op dit moment werken er bijna 80% bij de verschillende bedrijven die onder ‘Meta’ vallen. De totale omzet was in 2021 85,96 miljard dollar.

Op dit moment betaal je voor één aandeel 160,03 dollar. 6 maanden geleden betaalde hier je nog 338 dollar voor. De prijs is nu ongeveer gelijk als in 2017. Mensen die toen geïnvesteerd hebben in dit aandeel, zagen bijna al hun winsten verbranden. In de afgelopen vijf jaar is de koers gestegen met 5.67 procent, wat volgens TechBlog RomStore eigenlijk van dit aandeel nu meer een value-stock dan een groei-aandeel maakt.

Mensen die in het begin instapte, hebben nog wel winst. Sinds 18 mei 2022 is Facebook een beursgenoteerd bedrijf. De koers stond toen nog op 38,23 dollar. Op 10 september 2021 stond de koers op 376,26 dollar. Dit is ook de all-time-high van dit aandeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.