Wat is een call optie?

Als we het hebben over een call optie, dan spreken in de wereld van aandelen over zogeheten ‘derivaten’. Met andere woorden, dit zijn producten die een bepaalde waarden aan een ander product ontlenen. Beleggen in opties wordt steeds populairder. Niet voor niets, want je kunt er een leuk zakcentje mee bijverdienen. Echter is het wel van essentieel belang dat je exact weet wat je doet, want waar je geld kunt verdienen, kun je het ook zo verliezen zonder de juiste kennis. In dit artikel gaan we verder in op het fenomeen ‘opties’ en bespreken we in het bijzonder wat een call optie is en de mogelijkheden die het met zich mee brengt.

Wat is een optie?

Om te begrijpen wat een call optie is, is het belangrijk dat je eerst weet wat opties überhaupt zijn. Een optie is niets meer dan een recht wat je koopt tegen een van te voren vast staand bedrag, periode en waarde. Dit kan een aandeel zijn, maar ook een obligatie. Bij een Call optie spreken we over het kopen en bij Put over verkopen. Of terwijl, bij een Call optie zet je in op een koersgroei en bij een Put optie op een koersdaling.

wat is een call optieVoorbeeld van een Call optie

Bij een Call optie zet je in op een stijging van de koers. In dit voorbeeld koop je een Call optie op het aandeel Facebook. De koers van dit aandeel ligt momenteel op 250$ en je verwacht dat dit aandeel in de komende tijd zal gaan stijgen. Je legt een call optie vast voor 100 aandelen, voor een periode van twee weken. Over twee weken heb jij dus het recht deze 100 aandelen te kopen voor een prijs van 250$ per aandeel. Wanneer het aandeel in de tussenliggende periode stijgt naar 300$ per aandeel, dan betekent dit dat jij per aandeel 50$ winst maakt. Uiteraard gaan hier nog wat additionele kosten af, maar onderaan de streep houd je toch zeker 40$ per aandeel over. Kies je er nu voor je opties niet uit te oefenen, bijvoorbeeld wanneer het aandeel is gedaald, dan ben je niet verplicht deze af te nemen. Je kunt er dan voor kiezen je optie te laten verlopen. Het enige wat je dan betaald is de kosten van de premie. Stel dit is 1$ per aandeel, dan is het een rekensom wat voor jouw beter uitkomt op dat moment.

Hoe wordt de premie van een optie bepaald?

De premie voor een optie heeft te maken met verschillende factoren. Dit zijn o.a. de looptijd, uitoefenprijs en de huidige koers. Ook de rentestand en verwachte koersschommelingen zijn van belang bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Looptijd

Hoe langer de looptijd van de optie is, des te groter is de kans dat een aandeel in prijs fluctueert. Niet voor niets zijn opties die een langere looptijd hebben doorgaans duurder dan opties met een kortere looptijd.

Uitoefenprijs en de daadwerkelijke prijs

Wanneer uitoefenprijs en de actuele koers nagenoeg gelijk zijn, dan is het risico uiteraard een stuk groter. Dit betekent dan ook dat de premie een stuk hoger zal liggen, dan wanneer het verschil groter is tussen deze beiden.

De rentestand

Opties hangen altijd samen met je cashflow. Dit betekent dus, dat wanneer de rentestanden hoger zijn, je automatisch ook meer premie zult gaan betalen voor je call optie.

Verwachte koersschommeling

Wanneer de verwachting is dat een aandeel snel veel kan stijgen of kan dalen, dan betekent dit dat het aandeel volatiel is. De hoogte van de verwachte toekomstige volatiliteit is een van de belangrijkste variabelen die van invloed is voor professionele optiehandelaren.

Waarom handelen in Call opties?

Opties zijn een ideaal instrument om te gebruiken voor allerlei verschillende manieren. Zo kun je handelen in Call opties als je zeker weet dat de prijs gaat stijgen, tevens is dit een mooie manier om relatief eenvoudig een leuk zakcentje bij te verdienen. Uiteraard zijn er altijd risico’s om je inleg of een deel hiervan te verliezen, echter beperk je dit tot het minimum wanneer je ervoor kiest te beleggen in opties. Daarnaast is ook de hefboomwerking enorm krachtig en geeft je met een relatief laag bedrag kans op aantrekkelijke rendementen.

Risico’s van handelen in opties

Naast dat handelen in Call opties allerlei voordelen met zich meebrengt, zijn er uiteraard ook nadelen aan het handelen in opties. Zo kun je jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Daarom is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt en alleen handelt met geld dat je kunt missen.

Risico’s bij call opties

Wanneer je kiest voor een call optie, dan verwacht jij dat de koerst op z’n minst gelijk blijft, maar eigenlijk stijgt. Wanneer de koers dan daalt, dan zal jij deze opties uiteraard niet uitoefenen. Wel ben je de verschuldigde premie kwijt. Kortom, niemand kan de markt voorspellen, maar wanneer je verwacht dat na goed onderzoek je favoriete bedrijf positieve kwartaalcijfers presenteert, dan kan het aantrekkelijk zijn in te zetten op een koersstijging.

Zijn opties iets voor jou?

Met opties kun je alle kanten op, je kunt inzetten op een koersstijging (Call optie) of op een koersdaling (Put optie) Je kunt dus verschillende strategieën hanteren, waarvan jij verwacht en denk dat deze het meest rendabel zijn voor die afzonderlijke situatie. Wanneer jij denkt dat je er klaar voor bent om te beleggen in opties, dan is het goed eerst een te praten met personen die de kennis in huis hebben. De wereld van aandelen is namelijk geen speeltuin, je kunt er mooie rendementen behalen, maar ook je geld verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.