Telenor: Post-Pandemic Voorspellingen

De COVID-19-crisis heeft nieuwe overwegingen voor infrastructuur, werkgelegenheid en privacy aan het licht gebracht. Telenor Research schetst drie belangrijke voorspellingen die onze nieuwe wereld zouden kenmerken.

TelenorOp een schaal als geen ander heeft de COVID-19 pandemie de wereldwijde sociale en economische veranderingen versneld die anders jaren zouden hebben geduurd om te realiseren. Vandaag de dag zijn we er getuige van dat landen over de hele wereld berekende risico’s nemen terwijl ze de maatschappelijke beperkingen versoepelen. Er bestaat echter niet zoiets als teruggaan naar het normale, stelt Telenor Research.

De pandemie heeft aangetoond dat de noodzaak de moeder is van alle innovatie. Het is duidelijk dat de slinger slingert naar de noodzaak van reflectie en diepere veranderingen in de manier waarop we onze steden, onze bedrijven en onze gemeenschappen besturen,’ zegt Gorm Andreas Grønnevet, vicevoorzitter van Telenor Research.

Als onderzoeksafdeling van Telenor heeft het team een stap terug gezet om vooruit te kijken en drie belangrijke voorspellingen te doen die onze nieuwe, post-coronavirus-realiteit vorm zouden geven.

Voorspelling 1: Nieuwe stadsinfrastructuur om een nieuwe manier van werken mogelijk te maken

Omdat de pandemie veel typisch kantoorpersoneel dwingt om vanuit huis te werken, zien we dat dit de mensen de ogen heeft geopend voor de mogelijkheid dat traditionele kantoorcomplexen toch niet zo essentieel zijn. Steeds meer mensen beginnen zich aan te passen aan het werken op afstand, hetzij vanuit huis, hetzij dichtbij huis, bijvoorbeeld in een co-werkplek. We verwachten dat de pandemie deze trend zal versnellen. Steeds meer overheden zullen zich opnieuw gaan bezinnen op de manier waarop zij hun steden organiseren en meer middelen gaan inzetten voor digitale en communicatie-infrastructuur naarmate het aantal werknemers dat vanuit huis of in een co-workingruimte werkt, toeneemt.

Deze hubs zullen het mogelijk maken dat werknemers over de steden worden verspreid en dichter bij woonwijken komen te staan om de benodigde reistijd te beperken. Minder woon-werkverkeer betekent minder tijd in het verkeer en minder verkeer in het algemeen, wat leidt tot minder vervuiling, schonere lucht, een betere volksgezondheid en meer productiviteit en efficiëntie. Kortom, in de post-pandemische steden zullen minder traditionele kantoorcomplexen en meer knooppunten ontstaan, waardoor ze steeds milieu- en voetgangersvriendelijker worden.

Voorspelling 2: Aanwerving + AI = Match

Samen met de lockdowns kwamen de economische gevolgen. Terwijl miljoenen banen verloren gingen, zagen we ook nieuwe soorten banen ontstaan om tegemoet te komen aan de unieke behoeften die voortvloeiden uit de pandemie en de nieuwe beperkingen op het gebied van immigratie. In een arbeidsmarkt die verzadigd is met ontheemde werknemers en nieuwe behoeften aan arbeidskrachten, duren de traditionele vormen van aanwerving gewoon te lang en zijn veel van de bestaande vaardighedenpakketten dringend aan vernieuwing toe. We voorspellen dat kunstmatige intelligentie (AI) de sleutel is om het werkgelegenheidsspel ten goede te keren.

Door uitgebreide achtergrondinformatie over werkgevers en potentiële kandidaten te verwerken, zullen algoritmes ongeschikte functies en kandidaten eruit filteren en de juiste werkzoekenden met de juiste werkgevers in contact brengen. De snelheid en nauwkeurigheid van AI headhunting zal niet alleen de tijd en het geld dat besteed wordt aan het zoeken naar banen en nieuwe werknemers verminderen, het zal ook het verloop verminderen naarmate de kans op een ‘perfecte match’ tussen beide partijen toeneemt.

AI zal werknemers helpen om up-to-date te blijven, door het identificeren van kritische competenties die ze nodig hebben om zich voor te bereiden op de toekomst en de steeds veranderende arbeidsmarkt. Inzicht in vaardigheden voor de toekomst en hoe ze zich vooraf kunnen bijscholen, zal ook jongeren en werklozen een duwtje in de rug geven om aantrekkelijke kandidaten voor werkgevers te worden.

Voorspelling 3: Menigtebewegingen om te redden

Gegevens worden een steeds belangrijker instrument in de strijd tegen de snelle verspreiding van besmettelijke ziekten. Het recente gebruik van bewegingsgegevens van mensen tijdens COVID-19 heeft echter ook een groot privacydiscussie op gang gebracht. De roep om bescherming van de privacy van het individu wordt steeds luider en daarom voorspellen we een toekomstige toename van het gebruik van geaggregeerde, anonieme gegevens van mobiele telefoonsignalen, in plaats van de locatiegegevens van de app.

In een artikel van Harvard Business Review wordt aangetoond dat telcogegevens in noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid op een verantwoorde en anonieme manier kunnen worden gebruikt, waarbij wordt verwezen naar de samenwerking van Telenor met lokale gezondheidsautoriteiten om te modelleren, te voorspellen en te reageren op uitbraken in de hele wereld, het meest recentelijk in Noorwegen en Denemarken. Eerdere Telenor-studies in Pakistan en Bangladesh bij het voorspellen van de verspreiding van knokkelkoorts en malaria bewijzen ook dat geaggregeerde mobiliteitsgegevens de nauwkeurigheid van epidemiologische modellen verbeteren, waardoor regeringen en gezondheidsautoriteiten hun beheersingsmaatregelen en hulpverlening beter kunnen richten. Individuen die zich zorgen maken over het toezicht op Big Brother zullen gerustgesteld zijn om te weten dat deze locatiesporen alleen een overzicht geven van algemene reispatronen, en de gerapporteerde gegevens alleen bewegingen van groepen traceren.

Het potentieel voor mobiliteitsanalyses reikt veel verder dan het voorspellen van ziekten. Het kan ook bijdragen aan slimme stadsplanning, milieuanalyse en het helpen van industrieën zoals de reisbranche om weer op gang te komen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De COVID-19-pandemie leidt ons allemaal tot out of the box denken en het versnellen van veranderingen in de manier waarop we werken, de diensten die we leveren aan onze klanten en de rol die we spelen in de samenleving. Sommige van onze sociale en economische gedragingen zullen veranderen, dus dit is het moment voor regeringen en leiders om te heroverwegen en te beoordelen wat moet stoppen, wat moet beginnen en wat moet worden versneld als we de stap zetten naar een post-coronavirus toekomst,’ zegt Gorm Andreas Grønnevet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.