Dividendaandelen: waarom zijn dividenden interessant in uw portefeuille?

DividendenDividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die ieder jaar een hoog dividend uitkeren. Vooral voor lange termijn beleggers zijn dividendaandelen interessant. Bedrijven die een hoog dividend uitkeren hebben over het algemeen een stabiele omzet en winst. Daarbij behoren deze bedrijven ook tot de sector die niet zo snel groeit waardoor ze weinig investeren in groei. Het gevolg hiervan is dat er een groot deel van de winst overblijft om deze vervolgens te kunnen uitkeren in dividend aan de aandeelhouders. Door het stabiele dividend hoeven de aandeelhouders op hun buurt niet steeds bezig te zijn met het laatste beursnieuws en de ontwikkelingen daarin. U kunt het dividendrendement overigens wel berekenen door de jaarlijkse uitkering te delen door de aandelenkoers.

De verschillende vormen van dividend

Dividend kan in verschillende vormen uitgekeerd worden. Wanneer u Cash dividend ontvangt, krijgt u een geldbedrag per aandeel op uw geldrekening gestort. Als u een stockdividend ontvangt, krijgt u een uitkering in de vorm van aandelen. Hiervoor worden vaak nieuwe aandelen uitgegeven. Voor elke dertig aandelen ontvangt u als belegger dan bijvoorbeeld één aandeel extra als zogenoemd stockdividend. Over het algemeen wordt dividend één keer per jaar uitgekeerd, maar sommige bedrijven maken daar een uitzondering in en keren meerdere keren per jaar uit. Deze tussentijdse dividenden worden interim dividend genoemd. Tijdens de jaarvergadering wordt het dividend over het hele jaar bepaald, vervolgens wordt er nog een slotdividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.

beursinformatieZijn er ook risico’s bij dividendaandelen?

Ja helaas wel. Het grootste risico bij dividendaandelen is dat het dividend niet wordt uitgekeerd. Als er minder winst wordt gemaakt dan verwacht door het bedrijf dat de dividendaandelen uitgaf, dan kan het nodig zijn om het dividend op te schorten. Een verlaging van dividend leidt meestal tot een koersdaling, dividend beleggers verkopen hun aandelen dan. Tijdens de corona crisis bijvoorbeeld, mochten banken geen dividend uitkeren. Het gevolg was dat de bankaandelen in de uitverkoop gingen. Als u dividendaandelen wilt kopen maar de risico’s van een dividend verlaging wilt beperken dan dient u voor bedrijven te kiezen die stabiele of stijgende winsten of dividenden hebben. Kijk ook of deze bedrijven lage schulden hebben en dat het percentage van de winst die uitgekeerd wordt, niet te hoog is. Dat laatste noemt men de “pay out ratio”. Dividendaandelen die deze positieve kenmerken hebben, worden dividend aristocrats genoemd. Uiteraard is een goede spreiding over bedrijven, sectoren en regio’s ook belangrijk wanneer u weinig risico wilt lopen. Bedrijven in energie, voeding, de financiële sector en de voedingsindustrie zijn vaak standvastig en keren hoog dividend uit. Om dat goed aan te pakken kan je altijd kiezen voor ETF’s die zich specialiseren in hoge dividenden.

Is er ook kritiek op dividendbeleggen?

Vooral omdat het aantal aandelen met een hoog dividend niet zo enorm groot is ontstaat hier een beperking. Een eenzijdige portefeuille met weinig spreiding en weinig groeiende bedrijven is het gevolg. Grote bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook keren geen dividend uit ondanks ze een hoog rendement hebben behaald, zij verkopen zogeheten groeiaandelen. Echter wie lang genoeg de tijd heeft, vindt in een dividendstrategie de grootste kans om miljonair te worden. Geduld is een schone zaak en die heeft u zeker nodig wanneer u in dividendaandelen wilt beleggen. Echter geven dividendaandelen ook een standvastigheid, een regelmaat in uitkering en zijn daarom een ideaal middel om uw portefeuille mee aan te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.