Waarom dalen de aandelenkoersen?

Als je investeert in crypto of aandelen heb je het misschien wel gemerkt. De laatste weken zijn de koersen flink gedaald. Koersen dalen niet voor niks. Ook deze koersdaling is te verklaren. Bij deze crash zijn weinig aandelen gespaard gebleven.

Zo zakte de meeste aandelen met méér dan 20 procent. Er ontstond een groter verkoopdruk op de markt. Veel beleggers gingen hun aandelen en crypto verkopen. Waarom? Omdat ze verwachtte dat de koersen nog harder ging dalen.

Oorzaak dalende aandelenkoersen

De afgelopen weken zijn alle aandelen hard gedaald. Niet alle losse aandelen, maar ook ETF’s en indexfondsen hadden het zwaar. Zo daalde de S&P 500 in een paar dagen met méér dan 10 procent. Op dit moment staat de S&P 500 méér dan 20% lager dan de all-time-high.

koersenDe all-time-high was begin 2021. Ten opzichte van 2021 zijn bijna alle aandelen gedaald. Sinds de Corona Crisis is beleggen populairder dan ooit. Veel mensen gingen minder geld uitgeven, dit investeerde zij in aandelen.

De aandelenkoersen zijn hard gedaald, omdat er veel verkoopdruk ontstond. Dit kwam doordat de Amerikaanse Centrale Bank aankondigde de rente te verhogen met 75 punten. Dit was hoger dan dat analisten voorspeld hadden. De meeste analisten voorspelden 50 punten.

Dit is de hoogste rentestijging in 28 jaar. De rente is gestegen om de inflatie tegen te gaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld was de inflatie erg hoog. Doordat de inflatie erg hoog is, kunnen mensen minder kopen. De inflatie in Amerika was hoger dan verwacht.

Analisten verwachtte een inflatie van 8.3%. Uiteindelijk was dit ruim 8.6%. Dit was een grote schok voor de aandelenmarkt. Toen deze cijfers bekend werden, daalde de beurs hard. Veel mensen verwachtte dat de aandelen nog harder ging zaken, hierdoor ontstond veel verkoopdruk.

Wanneer dit gebeurt, gaan veel mensen hun aandelen verkopen. Hierdoor wordt het aanbod groter. Toen de beurzen hard daalde, was er ook nog een minder vraag. Hierdoor daalde de koersen van veel aandelen, in 3 dagen, met meer dan 10%.

Sinds 2020 zijn er veel meer mensen gaan beleggen. Doordat dit jaar de aandelen dalen, zien veel mensen hun winst verdampen. 2020 en 2021 was een geweldig jaar voor veel beleggers. Bijna alle aandelen stegen in prijs, ondanks de Corona Crisis.

cryptocurrencies diversificatieOorzaak dalende crypto koersen

Deze crypto koersen zijn nog harder gedaald dan de aandelenkoersen. Ook dit heeft verschillende oorzaken. De crypto markt is sowieso minder stabiel dan de aandelenmarkt. Bij crypto zien wij vaker een sterke prijsstijging of daling. De crypto markt is natuurlijk een stuk nieuwer dan de aandelenmarkt. Aandelen worden al honderden jaren verhandeld, terwijl crypto echt iets van de laatste jaren.

De crypto koers is gedaald doordat de rente omhooggingen, de inflatiecijfers waren hoger dan verwacht en omdat er verschillende crypto brokers de boel niet voor elkaar hebben. Er waren verschillende partijen die de veiligheid niet konden garanderen. Crypto moet van nu voldoen aan verschillende regels.

Europese leiders kwamen tot een akkoord. Crypto brokers moeten voldoen aan veel strengere eisen. Op dit moment wordt de crypto investeerders nauwelijks beschermt tegen het risico van crypto.

Doordat er strenge regels zijn, gaat crypto minder gebruikt worden voor witwassen en fraude. Althans, dat verwachten experts. De EU wil ervoor zorgen dat investeerders in crypto beter beschermd worden.

Er zijn verschillende munten die ‘lucht’ bleken te zijn. Mensen die hierin geïnvesteerd hebben, veel geld verloren. Dit gebeurt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland.

Zo waren Marc Overmars, Vasco Rouw en Ralph de Geus betrokken bij cryptoscam Xopse. Deze drie mensen hebben deze crypto ‘op de kaart’ gezet. Doordat deze crypto bekend werd, hebben veel mensen hierin geïnvesteerd.

Deze mensen zijn hun geld kwijt.

dalende beurzenGaan de koersen weer stijgen?

Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken. Niemand weet zeker of de koersen gaan stijgen of niet. Mensen nemen beslissingen op basis van hun gevoel, de cijfers van het bedrijf en het toekomstperspectief. Verschillende studies hebben aangetoond dat de ‘dode belegger’ de beste belegger is.

Deze mensen zijn daadwerkelijk overleden. Zij konden geen aandelen meer kopen en verkopen. Ze hielden altijd hun aandelen. Over de lange termijn hebben deze mensen het hoogste rendement volgens verschillende studies. Waarom? Omdat deze beleggers zich niet laten sturen door emotie. Emotie is de grootste rendement killer. Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.